GOB
El GOB indignat amb les propostes de Prohens: menjarem turistes
Una de les principals notícies del debat de política general ha estat l’anunci d’un decret-llei contra la “congestió turística” de la que s’avancen, com a mesures “estrella” un increment de l’ITS.
gobmallorca.com 03/10/2024 - 11:41:43

El GOB indignat amb les propostes de Prohens: menjarem turistes.

Una de les principals notícies del debat de política general ha estat l’anunci d’un decret-llei contra la “congestió turística” de la que s’avancen, com a mesures “estrella” un increment de l’ITS durant 3 mesos a l’any i que no donaran més llicència a plurifamiliars.

Via decret-llei una altra vegada i per la via d’urgència, el Govern pretén aprovar unes mesures que avança que “seran consensuades a les meses del pacte social per la sostenibilitat”, una afirmació molt agosarada per part de la Presidència, vista la reacció de la, fins ara aliada, Federació Hotelera.

Des del GOB celebram l’anunci de la pujada del canon de l’aigua als grans consumidors, que esperam que repercuteixi, no només hotelers, sinó propietaris de grans xalets amb piscines i jardins.  Des de l’ecologisme defensam fa temps les tarifes progressives que penalitzen els grans consumidors. De fet, hauria de ser una norma, en qualsevol règim fiscal. A més de determinar, a posteriori que es tracti d’impostos i taxes finalistes que acabin repercutint en millores en l’eficiència, l’estalvi i la regeneració del recurs, en aquest cas, en l’avançament en les polítiques i gestió enfocades a tancar el cicle de l’aigua que ha d’implicar necessàriament la regeneració i recuperació dels aqüífers, la priorització d’usos, la disminució de l’extracció i la depuració, regeneració i reutilització òptima.

Encara estem lluny però d’aquesta realitat en les polítiques hídriques i econòmiques, que hauria de ser prioritària en temps d’incertesa climàtica que afectarà greument el principal recurs indispensable per a la vida: l’aigua.  Ni una paraula de la crisi climàtica en tot el discurs.

El tren a la lluna

La Sra Prohens anuncia un tren a Llucmajor. Un “bolet” que no està emmarcat dins una política integral de mobilitat, que cau talment paracaigudista, en un infern de cotxes que el seu mateix partit al Consell només mira de resoldre ampliant els accessos a Palma, com si això fos una solució.

No és congestió Sra. Prohens, és turistificació. 

En matèria turística però, la Presidenta, tot i el canvi discursiu i de relat política, encara està enfora d’entendre realment el problema que afronten aquestes illes i que no arreglarà ni la pujada de l’impost turístic, que no serà ni dissuassiu, ni regularà fluxes, ni baixarà l’Índex de Pressió Humana que aquest estiu ha tornat a ser de rècord, i per tant, de garantia de que cada cop més ens acostam al col·lapse d’aquesta economia i d’aquesta societat.

Des del GOB, advertim a la Sra. Prohens que:

  1. La moratòria no es toca.

  2. El lloguer turístic a plurifamiliars s’ha de prohibir i reforçar els cossos d’inspecció i sanció sobre l’oferta turística il·legal, hotelera i residencial.

  3. No es pot dedicar ni un euro més a promoció turística amb doblers públics

  4. No volem ni una nova ruta àerea més que ens connecti amb “mercats emisors”

  5. S’han de prohibir ja els jets privats i el turisme de creuers i rebaixar la pressió d’embarcacions ocioses i de luxe a la mar.

  6. S’ha de tirar enrera la legalització de cases en sòl agrari i més si el que es pretén és seguir fent lloguer turístic. Aturau ja l’especulació immobiliària i turística del sòl agrari o “menjarem turistes”.

La Senyora Prohens no ha entès que aquesta societat NO POT MÉS I QUE NO ATURAREM. No podem esperar als consensos impossibles d’unes meses enfocades a seguir mantenint la “competitivitat” i engreix del sector turístic amb un rentat de cara. Tenen competències abastaments per posar límits al creixement turístic ja i reenfocar el model econòmic i social d’aquestes illes..  I això passa, per deixa d’improvitzar mesures que no duen enlloc per guanyar el relat polític, i deixar d’impulsar, en paral·lel, normes i mesures per seguir incentivant les inversions en el nostre territori, ja siguin turístiques, immobiliàries, especulatives o de megainfrastructures energètiques i industrials en sòl agrari que aquest territori ni necessita ni pot assumir (ni macrogranges, ni falses solucions verdes com hidrògen o els mega parcs).

 

Reciente
Visto
Comentado