Vecina Rufiandis fa palesa aquestes superposicions temporals i mostra
Museu Es Baluard: Lluís Vecina Rufiandis, “Feliços els fills dels temps intranscendents”, inauguració: 17 d'octubre de 2024, 19 hores. Lloc: Espai D
Lluís Vecina Rufiandis (Porto Cristo, Mallorca, 1995) va estudiar Belles Arts a la Universitat Complutense de Madrid. Ha treballat com a investigador extern al Museu d’Art Contemporani de Barcelona
AGENCIA MANACORNOTICIAS 26/09/2024 - 11:35:00
La peça central de l’obra és un panell-mosaic de grans dimensions on es mostra una postal sobredimensionada de l’Hotel Royal Mediterráneo produïda, precisament, per l’empresa de Joan Andreu Puig Farran

Lluís Vecina Rufiandis.. Feliços els fills dels temps intranscendents. Inauguració: 17 d'octubre de 2024, 19 hores. Lloc: Espai D. La instal·lació de Lluís Vecina Rufiandis té com a punt de partida alguns elements biogràfics concrets de dos personatges: el fotògraf Joan Andreu Puig Farran i l’hoteler Jaume Moll.

Aquests dos homes convergeixen en un punt de l’illa de Mallorca: la platja de sa Coma, un espai emblemàtic perquè s’hi va produir el desembarcament de les tropes republicanes l’any 1936 i perquè a partir dels anys vuitanta es veu convertit en un centre neuràlgic del turisme de masses.

Altres elements acompanyen la instal·lació, com ara un conjunt de 500 postals que responen als 500 milicians desapareguts durant el desembarcament, material d’arxiu audiovisual, a més de l’ambient sonor creat per Toni Llull

Es dona la circumstància que Puig Farran havia cobert com a periodista de guerra el desembarcament a sa Coma. Durant la dècada dels cinquanta es va instal·lar com a fotògraf comercial i va crear una empresa productora de postals, cosa que li va donar ocasió de fotografiar els mateixos indrets històrics, però convertits aleshores en un escenari hoteler. Entre els hotels, el bloc immens fet construir per Jaume Moll, empresari que s’havia enriquit durant el franquisme.

La instal·lació de Vecina Rufiandis fa palesa aquestes superposicions temporals i mostra que el fenomen del turisme amaga una llarga operació del règim franquista que, tot escudant-se en els beneficis de la modernització del país, va erosionar no només el territori, sinó també les traces de la història. Cal tenir en compte, a més, que el complex hoteler està situat en el lloc on s’ha localitzat la fossa comuna més gran de l’illa.

La peça central de l’obra és un panell-mosaic de grans dimensions on es mostra una postal sobredimensionada de l’Hotel Royal Mediterráneo produïda, precisament, per l’empresa de Joan Andreu Puig Farran. Altres elements acompanyen la instal·lació, com ara un conjunt de 500 postals que responen als 500 milicians desapareguts durant el desembarcament, material d’arxiu audiovisual, a més de l’ambient sonor creat per Toni Llull, entre d’altres, que aconsegueixen crear una dimensió espacial on els temps diversos es juxtaposen per mostrar les múltiples cares d’una història viva en el paisatge de l’illa.

Lluís Vecina Rufiandis (Porto Cristo, Mallorca, 1995) va estudiar Belles Arts a la Universitat Complutense de Madrid. Ha treballat com a investigador extern al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). I recentment ha finalitzat el Programa d’Estudis Independents d’aquest mateix museu. Paral·lelament a això és col·laborador de l’Observatori de la Vida Quotidiana i membre del Col·lectiu Recerca, un grup constituït per un equip heterogeni de professionals centrats en la investigació, l’estudi, el debat i la difusió entorn de la història de la Segona República, la Guerra Civil, la repressió i el franquisme. 

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado