CCOO
La FECCOO expressa una profunda preocupació pel lucratiu creixement de les universitats privades
La manca crònica d’inversió a la universitat pública genera una amenaça per a l’accés a l’educació.
ib.ccoo.es 26/01/2024 - 08:41:13

La FECCOO expressa una profunda preocupació pel lucratiu creixement de les universitats privades

La manca crònica d’inversió a la universitat pública genera una amenaça per a l’accés a l’educació.

Des de FECCOO IB volem expressar la nostra preocupació pel preocupant creixement de les universitats privades a Espanya, tal com es revela en les dades més recents i recull l’informe CYD 2023. Aquesta tendència ens alarma, ja que posa de manifest els desafiaments enfrontats per la universitat pública, que considerem crucial per garantir un accés equitatiu a l'educació superior.

A la calor del negoci, el nombre d’universitats privades s'ha disparat en els últims anys, ja estant a prop de sobrepassar les públiques: actualment hi ha 43 campus particulars davant dels 50 públics.

Des de 1998, s'han obert 27 nous centres universitaris privats, mentre no s'ha construït cap nova universitat pública durant aquest període. Aquesta disparitat planteja serioses preocupacions sobre la igualtat d'oportunitats d'accés a l'educació superior. Recordem que la universitat pública ha estat històricament un pilar fonamental per a la inclusió i la igualtat.

Les xifres mostren un benefici econòmic significatiu per a les universitats privades, amb un creixement del 44,7% en els últims cinc anys, arribant a una facturació de 3.265 milions d'euros el 2022, segons l’Observatorio Sectorial DBK. Aquest lucrat negoci, alimentat pel creixent interès d'inversors, planteja el risc que l'educació superior es converteixi en un privilegi accessible només per a aquells amb recursos econòmics més alts.

A mesura que les universitats privades experimenten aquest creixement econòmic significatiu, temem que això pugui crear una situació en que només aquells amb recursos econòmics més alts puguin accedir-hi. Això reforça la necessitat de reivindicar una universitat pública forta i ben finançada, que pugui oferir places suficients per als estudiants i evitar que es vegin obligats a recórrer a institucions privades amb tarifes elevades.

Considerem que la universitat ha de ser un espai accessible per a tothom, independentment de la seva situació econòmica. La inversió en la universitat pública no només és una inversió en educació, sinó també en igualtat d'oportunitats i cohesió social.


Reciente
Visto
Comentado