La redacción de un PERI (Plan Especial de Reforma Interior
Moción del PP de Manacor sobre medidas urgentes en las actividades de ocio nocturno en el centro de la ciudad y si hay faltas muy graves reiteradas que se precinte al acto el bar de copas infractor
La realización inmediata y continuada de inspecciones policiales durante todo el horario de apertura de estos locales, levantando las actas de infracción que correspondan.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 21/09/2024 - 19:09:13
PGOU, que no permita el uso de los locales ubicados en la zona del centro de Manacor para la realización de actividades dedicadas al ocio nocturno , por tratarse de actividades molestas para los residentes.

MOCIÓN DEL GRUPO MUNICIPAL POPULAR AL PLENO ORDINARIO DE OCTUBRE DE 2024 DEL AYUNTAMIENTO DE MANACOR. MOCIÓN POR LA APLICACIÓN URGENTE DE MEDIDAS RELATIVAS A LAS ACTIVIDADES DE OCIO NOCTURNO EN EL CENTRO DE MANACOR.

Seguramente todos los grupos políticos de esta Corporación estarán de acuerdo en que, desde hace muchos años, en la zona centro de Manacor se han instalado empresas de ocio nocturno que siempre han generado problemas de convivencia con los residentes . Pero al mismo tiempo también estarán de acuerdo en que los problemas que se viven a día de hoy son muy distintos a los que había hace 20 años.

Y la aplicación inmediata del artículo 14 con la suspensión de la autorización de la actividad y el precinto de las instalaciones correspondientes a todas las infracciones tipificadas como graves.

Desde hace años, los actos violentos contra las personas, el mobiliario urbano y las propiedades privadas han ido en aumento. Por este motivo, desde hace años algunos representantes de los vecinos han tenido reuniones periódicas con los responsables políticos de este Ayuntamiento, intentando encontrar una solución a la situación. Reuniones siempre a petición e iniciativa de los propios residentes. La última reunión de este estilo se celebró el pasado mes de mayo, y desde entonces hasta el día de la presentación de esta moción no ha habido más contactos formales. Este equipo de gobierno propuso al Pleno la aprobación de una Ordenanza reguladora de los horarios de apertura y cierre de establecimientos del término municipal de Manacor, explicando a los representantes vecinales llamados que ésta sería la herramienta para poder poner freno a la situación que se vivía. Tal ordenanza fue aprobada por el Pleno el 26 de septiembre y publicada en el BOIB el 7 de noviembre de 2023.

Desde entonces, la situación que viven los vecinos del centro histórico de Manacor cercanos a los locales de copas y discotecas no sólo no ha mejorado, sino que está empeorando cada día. Estas semanas han sido noticia a nivel nacional las imágenes de peleas, uso de armas blancas y tráfico de drogas en el centro de Manacor. Además de las imágenes que se han podido ver en las cadenas de televisión nacionales, los vecinos han podido grabar abundante material audiovisual que demuestra estos hechos. Es evidente que la aplicación que se está haciendo de la ordenanza no ha servido para solucionar en absoluto la situación, tal y como se había prometido a los vecinos, aunque ya han pasado 10 meses desde su publicación en el BOIB.

La citada ordenanza, en su artículo 6.4 indica que “La persona titular de la actividad deberá adoptar las medidas necesarias para evitar el ruido y la aglomeración de personas en el exterior de ésta que puedan provocar molestias al vecindario” . Este punto es incumplido sistemáticamente por varios locales clasificados en los apartados I.B, II.A y II.B, sin la intervención de la Policía Local para hacerlo cumplir. El artículo 18 no tipifica específicamente el incumplimiento del artículo 6.4, quedando por tanto definido automáticamente como infracción leve, con multa de 250 a 750 €.

Al mismo tiempo, según el artículo 6.4.II, las infracciones leves pasarán a considerarse graves cuando, doce meses antes de su comisión, su responsable haya sido objeto de sanción mediante resolución definitiva, por infracción tipificada como leve. Por tanto, la imposición de una sanción leve conduce a que la reincidencia sea considerada infracción grave, con multa de hasta 1500 €. De igual modo, la repetición de la infracción sucesivamente, según el artículo 6.4.III, hace que la falta grave pase a ser considerada muy grave, con multa de hasta 3000 €.

Por tanto, la tramitación y conclusión de expedientes sancionadores conduce al agravamiento progresivo de las infracciones con motivo de reincidencia, lo que permite tomar otras medidas. En caso de que nos ocupa, la inexistencia de expedientes sancionadores para infracciones leves no ha permitido llegar a tipificar posteriores infracciones como graves. Sigue la Moción popular abundando en más datos y detalles........... Abajo en catalán se explica en su totalidad la Moción del PP de Manacor. Por todo ello, el Grupo Municipal Popular propone al Pleno la aprobación de los siguientes,

ACUERDOS:

Primero: La realización inmediata y continuada de inspecciones policiales durante todo el horario de apertura de estos locales, levantando las actas de infracción que correspondan.

Segundo: La tramitación urgente de los expedientes sancionadores que se deriven del acuerdo anterior. La reiteración de expedientes sancionadores, en caso de producirse nuevas infracciones, de forma consecutiva hasta la tipificación de las infracciones como muy graves en casos de reincidencia. Y la aplicación inmediata del artículo 14 con la suspensión de la autorización de la actividad y el precinto de las instalaciones correspondientes a todas las infracciones tipificadas como graves.

Tercero: La redacción de un PERI (Plan Especial de Reforma Interior) como desarrollo del PGOU, que no permita el uso de los locales ubicados en la zona del centro de Manacor para la realización de actividades dedicadas al ocio nocturno , por tratarse de actividades molestas para los residentes.

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL POPULAR AL PLE ORDINARI D’OCTUBRE DE 2024 DE L'AJUNTAMENT DE MANACOR. MOCIÓ PER L’APLICACIÓ URGENT DE MESURES RELATIVES A LES ACTIVITATS D’OCI NOCTURN AL CENTRE DE MANACOR. EXPOSICIÓ DE MOTIUS. Segurament tots els grups polítics d’aquesta Corporació estaran d’acord en que, des de fa molts anys, a la zona centre de Manacor s’hi han instal·lat empreses d’oci nocturn que sempre han generat problemes de convivència amb els residents. Però al mateix temps també estaran d’acord que els problemes que es viuen a dia d’avui són molt diferents dels que hi havia fa 20 anys.

Des de fa alguns anys, els actes violents contra les persones, el mobiliari urbà i les propietats privades han anat en augment. Per aquest motiu, des de fa anys, alguns representants dels veïnats han tengut reunions periòdiques amb els responsables polítics d’aquest Ajuntament, intentant trobar una solució a la situació. Reunions sempre a petició i iniciativa dels mateixos veïnats. La darrera reunió d’aquest estil tengué lloc el passat mes de maig, i des de llavors fins al dia de la presentació d’aquesta moció no hi ha hagut més contactes formals.

Aquest equip de govern proposà al Ple l’aprovació d’una Ordenança reguladora dels horaris d'obertura i de tancament d'establiments del terme municipal de Manacor, explicant als representants veïnals anomenats que aquesta seria l’eina per a poder posar fre a la situació que es vivia. Tal ordenança fou aprovada pel Ple el 26 de setembre i publicada al BOIB el 7 de novembre de 2023.

Des de llavors, la situació que viuen els veïnats del centre històric de Manacor propers als locals de copes i discoteques no només no ha millorat, sinó que de cada dia està empitjorant. Aquestes setmanes han estat notícia a nivell nacional les imatges de bregues, ús d’armes blanques i tràfic de drogues al centre de Manacor. A més de les imatges que s’han pogut veure a les cadenes de televisió nacionals, els veïnats han pogut enregistrar abundant material audiovisual que demostra aquests fets. És evident que l’aplicació que s’està fent de l’ordenança no ha servit per solucionar en absolut la situació, tal com s’havia promès als veïnats, encara que ja han passat 10 mesos des de la publicació al BOIB.

La citada ordenança, a l’article 6.4 indica que “La persona titular de l'activitat haurà d'adoptar les mesures necessàries per evitar el soroll i l'aglomeració de persones a l'exterior d'aquesta que puguin provocar molèsties al veïnat”. Aquest punt és incomplert sistemàticament per part de varis locals classificats en els apartats I.B, II.A i II.B, sense la intervenció de la Policia Local per a fer-ho complir. L’article 18 no tipifica específicament l’incompliment de l’article 6.4, i per tant queda definit automàticament com a infracció lleu, amb multa de 250 a 750 €.

Al mateix temps, segons l’article 6.4.II, les infraccions lleus passaran a considerar-se greus quan, dotze mesos abans de cometre-les, el seu responsable hagi estat objecte de sanció mitjançant resolució definitiva, per infracció tipificada com a lleu. Per tant, la imposició d’una sanció lleu condueix a que la reincidència sigui considerada infracció greu, amb multa de fins a 1500 €. De la mateixa manera, la repetició de la infracció successivament, segons l’article 6.4.III, fa que la falta greu passi a ser considerada molt greu, amb multa de fins a 3000 €. Per tant, la tramitació i conclusió d’expedients sancionadors condueix a l’agreujament progressiu de les infraccions amb motiu de reincidència, i això permet prendre altres mesures. En el cas que ens ocupa, la inexistència d’expedients sancionadors per a infraccions lleus no ha permès arribar a tipificar posteriors infraccions com greus.

L’article 10 de l’ordenança determina que “L'Ajuntament podrà, mitjançant resolució motivada de l'òrgan competent en matèria d'activitats, avançar l'horari de tancament o retardar l'horari d'obertura d'aquells locals que s'hagi constatat que causen molèsties. Aquesta restricció d'horaris de funcionament es prolongarà fins que s'hagi constatat el cessament de les molèsties i l'òrgan competent dicti resolució aixecant la restricció”. No ens consta que aquesta mesura s’hagi adoptat en cap cas, encara que els motius són sobrats.

L’article 19.4 parla de la desobediència als actes dictats per l’Ajuntament i a les indicacions del personal municipal que intenta fer-los complir, dient que: “La desobediència o la resistència a l'autoritat en els termes dels articles 556 i 634 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal donarà lloc al fet que, per l'òrgan actuant, espassi el tant de culpa al jutjat d'instrucció per a la determinació de les responsabilitats penals en les quals s'hagués pogut incórrer”. Però tampoc ens consta que s’hagi iniciat cap procediment en base a aquest article.

Finalment, l’article 14 determina que:

“1. Conjuntament, o amb posterioritat a l'inici del procediment sancionador per infraccions greus i molt greus, es podran acordar, mitjançant resolució motivada, les mesures provisionals imprescindibles per a la normal tramitació de l'expedient sancionador i per assegurar el compliment de la sanció que pugui imposar-se, i evitar la comissió de noves infraccions.

2. Les mesures provisionals que poden adoptar-se consistiran en alguna de les següents actuacions:

a) La suspensió de l'autorització de l'activitat.

b) La suspensió o prohibició de l'activitat.

c) La paralització o la clausura de l'activitat, del local, de l'establiment, de les terrasses, del recinte o de la instal·lació, o bé el precinte de les seves instal·lacions, màquines o aparells.

d) Altres mesures que no causin perjudici de difícil o impossible reparació a les persones interessades o que impliquin violació dels drets emparats per les lleis”.

El Grup Municipal del Partit Popular considera que l’incompliment de l’ordenança és evident i reiterada per varis locals del centre històric de Manacor, amb el simple visionat de les imatges difoses pels mitjans de comunicació i el testimoni dels veïnats que pateixen aquesta situació cada setmana. Per tot això, el Grup Municipal Popular proposa al Ple l’aprovació dels següents,

ACORDS......

1. La realització immediata i continuada d’inspeccions policials durant tot l’horari d’apertura d’aquests locals, amb l’aixecament de les actes d’infracció que corresponguin.

2. La tramitació urgent dels expedients sancionadors que es derivin de l’acord anterior. La reiteració d’expedients sancionadors, en cas de produir-se noves infraccions, de manera consecutiva fins a la tipificació de les infraccions com a molt greus en casos de reincidència. I l’aplicació immediata de l’article 14 amb la suspensió de l’autorització de l’activitat i el precinte de les instal·lacions corresponents a totes les infraccions tipificades com greus.

3. La redacció d’un PERI (Pla Especial de Reforma Interior) com a desenvolupament del PGOU, que no permeti l’ús dels locals ubicats a la zona del centre de Manacor per a la realització d’activitats dedicades a l’oci nocturn, per tractar-se d’activitats molestes per als residents.

Manacor, 20 de setembre de 2024. LA PORTAVEU DEL GRUP MUNICIPAL POPULAR , Signat: Maria Antònia Sansó Jaume.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado