Inca, 1º centro de Baleares en implantar el dispositivo de acceso vascular PICC-port
L'Ajuntament d'Inca i l'entitat Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació renoven el seu conveni de col·laboració, rebrà una subvenció de 20.000 €, y novedades en el Hospital comarcal
El primer és sobre 'Empoderament de dones' amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament socioeconòmic de les dones emprenedores del municipi de Kafountine (Senegal) enfortint la seva autonomia
AGENCIA MANACORNOTICIAS 30/12/2024 - 13:46:49
Inca, amb aquesta acció, ajuda a països com Bolívia, Burkina Faso, Etiòpia, Mali, el Marroc, Nicaragua, Níger, el Perú, el Senegal; entre d'altres.

L'Ajuntament d'Inca i l'entitat Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació renoven el seu conveni de col·laboració. L'Ajuntament d'Inca i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació han firmat un conveni de col·laboració per a continuar donant suport a projectes solidaris que l'entitat mallorquina desenvolupa a països del Sud. L'acte de signatura del conveni ha estat presidit per Virgilio Moreno, batle d'Inca; i ha comptat amb la presència de la regidora de Benestar Social, Salut i Cooperació, Maria Antònia Pons, així com el president del Fons Mallorquí, Llorenç Perelló Rosselló i la tècnica de coordinació, Antònia Rosselló Campins.

«Per a nosaltres és molt important mantenir aquesta col·laboració i continuar contribuint decididament per tal d'ajudar a les persones que més ho necessiten. A més a més, compartim el nostre compromís amb el desenvolupament de l'Agenda 2030», subratlla Moreno.

El Fons Mallorquí és una entitat sense ànim de lucre que té l'objectiu principal d'aglutinar els esforços que les institucions locals i autonòmiques de Mallorca destinen a accions de solidaritat.

Així doncs, el Fons Mallorquí rebrà una subvenció de 20.000€. D'aquesta manera podrà dur a terme dos nous projectes. El primer és sobre 'Empoderament de dones' amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament socioeconòmic de les dones emprenedores del municipi de Kafountine (Senegal) enfortint la seva autonomia i visibilitat, a més d'afavorir el seu protagonisme a la vida pública. Per una altra banda, el segon projecte, ‘Dret a l’aigua a la comunitat de Pericón’, té l’objectiu de millorar les condicions de l’escola, així com l’accés i la gestió sostenible dels recursos hídrics a la comunitat de 'El Pericón' (Telpaneca).

«Enfortim el nostre compromís amb l'entitat perquè creiem fermament en la cooperació internacional i considerem que aquesta associació fa una tasca imprescindible als països més ferits per les conseqüències de les guerres i per les crisis econòmiques», assenyala la regidora Maria Antònia Pons.

El Fons Mallorquí és una entitat sense ànim de lucre que té l'objectiu principal d'aglutinar els esforços que les institucions locals i autonòmiques de Mallorca destinen a accions de solidaritat. Inca, amb aquesta acció, ajuda a països com Bolívia, Burkina Faso, Etiòpia, Mali, el Marroc, Nicaragua, Níger, el Perú, el Senegal; entre d'altres.

El Hospital de Inca, primer centro de las Islas Baleares en implantar el dispositivo de acceso vascular PICC-port. Se trata de un catéter que se inserta en el brazo a pacientes oncohematológicos en tratamiento con quimioterapia, cuyo objetivo es el agotamiento vascular cero​

El Hospital Comarcal de Inca se ha convertido en el primer centro de las Islas Baleares en insertar el dispositivo PICC-port a pacientes oncohematológicos. Se trata de un catéter vascular híbrido que dispone de una cámara o reservorio y que se inserta en una vena periférica de la parte media del brazo bajo la piel, en el tejido subcutáneo. 

La consellera de Salud, Manuela García, acompañada del director general del Servicio de Salud, Javier Ureña, han visitado el centro comarcal para conocer de primera mano esta nueva prestación y visitar las tres salas de Rayos X que han sido completamente reformadas para obtener una mejor calidad de imagen. La consellera ha subrayado que estas inversiones en tecnología demuestran el compromiso de este Govern por dar la misma asistencia a todos los ciudadanos independientemente de la isla o el municipio en el que residan. 

El PICC-port tiene la misma finalidad que el reservorio torácico (conocido como port-a-cath), que es el dispositivo que se lleva implantando desde hace años a pacientes oncológicos en tratamiento con quimioterapia, pero dispone de una serie de ventajas: es un dispositivo vascular menos invasivo y con menos riesgos durante la inserción, no se precisa radiología intervencionista para insertarlo, lo que implica que el paciente recibe menos radiación, y es más cómodo para el paciente, por lo que aumenta su calidad de vida.

Pero quizás la ventaja más importante es que la inserción del PICC-port la llevan a cabo enfermeras expertas en acceso vascular entrenadas en el uso del ecógrafo. Para su inserción no es necesario disponer de un quirófano o sala de radiología intervencionista como ocurre cuando se implanta un port-a-cath. Eso supone una gran beneficio para el paciente, porque permite una mayor agilidad entre la detección de la necesidad de implantar un reservorio subcutáneo y la inserción. De este modo se alivian o evitan posibles listas de espera. 

Desde el pasado 21 de noviembre se han implantado tres PICC-port en el Hospital de Inca a tres mujeres con cáncer de mama. El equipo de enfermeros de infusión y accesos vasculares, formado por Juan Manuel García y Vanesa Gómez, ha sido el encargado de implantarlos, con muy buena aceptación y gran nivel de satisfacción de las pacientes. 

El objetivo principal de esta nueva técnica es el agotamiento vascular cero; es decir, ofrecer al paciente que precise la administración de un tratamiento de quimioterapia con características altamente irritantes o vesicantes en régimen ambulatorio la posibilidad de implantar un reservorio subcutáneo antes de que inicie su tratamiento y así contribuir a preservar su capital venoso periférico.  

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado


1
1
Manuel Rosas Serra
Positivas ambas noticias