En aquecentrals st cicle, hem optat per dues dissertacions
L’Escola Municipal de Mallorquí i el Centre de Professorat de Manacor, presentan un nou cicle monogràfic de conferències sota el títol "La mar, entre la generositat i el perill"
Divendres 22 de novembre de 2024, a les 19 h: "Patrimoni. La mar i els mallorquins" Antònia Morey Tous, professora d’Història Econòmica de la UIB, i Ariana Domínguez García
AGENCIA MANACORNOTICIAS 09/10/2024 - 09:07:00
Divendres 15 de novembre de 2024, a les 19 h: "L’espoli, l’atractiu de la mar. Del mannà a l’esclafit" Marta Albó Puigserver, ambientòloga i ecòloga marina, i Marta Puxan Oliva

Nou cicle de l’Escola Municipal de Mallorquí: La mar, entre la generositat i el perill". L’Escola Municipal de Mallorquí, en col·laboració amb el Centre de Professorat de Manacor, presenta un nou cicle monogràfic de conferències sota el títol "La mar, entre la generositat i el perill", que tendrà lloc al llarg del proper mes de novembre. Aquest cicle té com a objectiu reflexionar sobre el paper històric, econòmic i cultural de la mar en la vida dels mallorquins, i explorar la fràgil relació entre la seva explotació i la sostenibilitat. Es convida la ciutadania a participar en aquest cicle per aprofundir en el coneixement de la relació de Mallorca amb la mar.

El cicle està coordinat per Gonçal López Nadal, professor emèrit d’Història Econòmica de la UIB. Les sessions es duran a terme a l'Escola Municipal de Mallorquí, al passeig del Ferrocarril, 79, de Manacor. L’assistència a les conferències és lliure i gratuïta. Per a més informació, podeu contactar amb l’Escola Municipal de Mallorquí o visitar el seu web oficial: www.escolademallorqui.cat

Divendres 29 de novembre de 2024, a les 19 h: "Riquesa: l’explosió de la mar" Bàrbara Terrassa Pont, investigadora en genètica i pesca del bou.

La mar, entre la generositat i el perill. Blai Bonet va anomenar El mar la seva novel·la. I, al seu torn, Agustí Villaronga la transformaria en imatges. Poc abans de deixar-nos, el cineasta mallorquí ens va mostrar també l’altra cara, la més feixuga, El ventre del mar. Somnis en colors; tristor en blanc i negre. Deliri versus revenja. «Vigila el mar —canta Maria del Mar Bonet— que la pluja no és teva i el sol enlluerna poc a poc». Deixem de banda els cants de sirena i toquem mar(e). Abordem-la. De les moltes talaies des d’on contemplar-la — des de les més pròpiament econòmiques fins les més literàries i/o artístiques— n’hem triat quatre. Som conscients que les opcions són inabastables.

En aquecentrals st cicle, hem optat per dues dissertacions que abraçaran obrint i tancant, dues sessions xerrades en forma de diàleg. Partim d’enfocament distints; car en ells conflueixen ambdues cares, la de la generositat i la del perill. Aquesta magnanimitat té la seva torna en els desgavells causats per la sobreexplotació de la mar, el fals manà, i el seu esclafit, que preludien sinistres perfectament evitables. Com l’abisme, la mar atreu i sedueix, però també ens atemoreix i ens mata.

Programa de conferències

Divendres 8 de novembre de 2024, a les 19 h:

"Talassocràcia. Dominar la mar, dominar el món"

Joan Manuel López Nadal, diplomàtic jubilat i ambaixador d’Espanya.

Divendres 15 de novembre de 2024, a les 19 h:

"L’espoli, l’atractiu de la mar. Del mannà a l’esclafit"

Marta Albó Puigserver, ambientòloga i ecòloga marina, i Marta Puxan Oliva, directora del projecte europeu Narratives del dany ambiental a la mar de la UIB.

Divendres 22 de novembre de 2024, a les 19 h:

"Patrimoni. La mar i els mallorquins"

Antònia Morey Tous, professora d’Història Econòmica de la UIB, i Ariana Domínguez García, investigadora en comunitats pesqueres i gènere.

Divendres 29 de novembre de 2024, a les 19 h:

"Riquesa: l’explosió de la mar"

Bàrbara Terrassa Pont, investigadora en genètica i pesca del bou.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado