gobmallorca.com 27/08/2024 - 15:56:06 |
Posem límits reals a la velocitat de navegació
L’estiu és l’època en què la mar es converteix en el millor lloc per passar les hores i combatre la calor, al mateix temps que es gaudeix de la natura. És per això que és un lloc on ens trobam totes, tant des de terra com des de la mar.
Ja hem anat denunciant al llarg de l’estiu els impactes de l’increment d’embarcacions al mar. Cada vegada són més les interaccions de les embarcacions amb els banyistes o amb altres usuaris de la mar que en gaudeixen amb artefactes sense motor com els caiacs, piragües o paddles. El cas més comentat aquest estiu ha estat el de la platja d’Es Carbó, on hi ha hagut embarcacions fondejades fins a pràcticament la vorera, en vàries ocasions, provocant conflictes amb els banyistes. Però aquest escenari també s’està vivint en molts altres indrets de la nostra costa, cada dia. Cales plenes d’embarcacions, i en molts dels casos amb tripulants que no tenen els coneixements suficients per a navegar i fondejar amb seguretat.
Incidents al mar
Del que duim d’estiu ja hem pogut tenir coneixement de fets molt alarmants i que haguessin pogut esdevenir en conseqüències molt nefastes en vers la seguretat de les persones. Aquí deixant de banda l’impacte a l’entorn natural. Començant per barques de lloguer, motos d’aigua que entren a les cales a tota velocitat i fan rotllanes prop dels banyistes i les embarcacions fondejades, empreses de lloguer de motos d’aigua que operen il·legalment i reposten combustible fora de les zones adaptades. I així, un seguit de notícies, que ni de prop arriben a recollir la realitat del que ocorre al mar. Totes elles ens serveixen de mostra del que ens podem trobar quan anam a la mar. Sense dubte, una mostra que FA POR!
Si volem que la gent conegui la mar perquè l’estimi i així en vulgui tenir cura i protegir, cada vegada se li fa més difícil l’accès o el gaudi, sense perill. I com veiem, no és a causa de suposats animals marins perillosos.
A diferència del que dèiem unes línies més amunt, fins ara no havien arribat a tenir conseqüències nefastes. Molt malauradament, aquestes han arribat.
Per una ampliació dels límits de velocitat en la costa rocosa fins als 300 metres
El litoral ha canviat d’ençà que sortí la Llei de Costes, en el 1988. El número i potència de les embarcacions i artefactes a motor ha crescut exponencialment canviant les regles de joc. D’altra banda, l’interès dels banyistes a gaudir de la vida marina en la costa rocosa ha augmentat significativament. Aquesta costa, sovint menys accessible, ofereixen un valor afegit per la seva biodiversitat i aigües cristal·lines, en contraposició a zones més arenoses i amb més presència de persones.
No obstant això, aquest valor afegit es veu amenaçat per la mateixa pressió que afecta les altres zones del litoral. L’elevada velocitat de navegació és una problemàtica molt estesa i sense control. Actualment, el Reglament General de Costes, Real Decret 876/2014, en l’article 73, regula la velocitat de navegació al voltant del litoral, on estableix l’obligació de navegar a com a màxim a tres nusos en la franja de mar de 200 metres en zones de platja i 50 metres en zones rocoses (costa rocosa i penya-segats). Això, però, és una norma estatal i no s’adapta a la realitat de les nostres illes, ni a molts altres territoris de l’estat. La zona rocosa és àmpliament utilitzada per diferents usuaris, no només banyistes, també per altres formes de navegació no motoritzada que cada vegada tenen més difícil poder gaudir de la costa des de la mar, per risc a col·lisions o per un excés d’onatge constant, conseqüència del trànsit continuat d’embarcacions a elevada velocitat i molt pròximes a la costa.
És per això que juntament amb els companys de Mallorca Blue i la resta de GOBs de Menorca i Eivissa, iniciam una campanya per promoure un canvi de normativa que vetlli per l’interès general, com és el de la majoria dels usuaris de la mar i dels més vulnerables, els banyistes. Una normativa que permet-hi reforçar la seguretat de les persones i de la biodiversitat que viu al litoral. Altres països europeus ja ho tenen establert, França n’és un.
Per això, demanam ampliar les restriccions de la limitació de velocitat de navegació fins als 300 metres per a tota la costa litoral. Així, i mantenint la restricció actual de fins a 3 nusos, en la resta de litoral fins aquests 300 metres, només es podria navegar fins a 5 nusos. Aquesta distància de 300 metres augmentarà la seguretat de les persones que accedeixen a la costa sense una embarcació motoritzada i reduirà la contaminació acústica que afecta tant als veïns de les zones litorals, com a les espècies que viuen a la costa i a les espècies marines d’hàbitats menys profunds. Tot això, no perjudicarà significativament els trajectes de les embarcacions i, per contra, millorarà el benestar les persones i de la resta d’espècies que es troben en el medi marí.
Això és urgent, ja que malgrat l’evident saturació d’embarcacions fondejades existent durant els mesos d’estiu, les administracions competents, com Ports IB o l’Autoritat Portuària, així com la DG de Costes i litoral fan cas omís de la problemàtica situació del litoral. Per contra, segueixen amb projectes de creixement del nombre d’embarcacions a través de noves marines (Port de Palma) o la remodelació de marines per a allotjar més barques de grans eslores. En aquests moments estam vivint un escenari on el litoral és un lloc sense límits de velocitat, sense control i amb una inèrcia desmesurada cap al creixement.
Aquí podeu veure en imatges la problemàtica que us hem estat exposant. No hi ha cap dubte que la mar actualment és un lloc de gran descontrol i que requereix urgentment un ordenament del seu litoral. Volem començar posant el focus en la necessitat urgent d’augmentar les restriccions de velocitat de navegació prop de la costa. Només amb regulacions efectives i una conscienciació col·lectiva podem garantir que les Illes Balears siguin un lloc d’accés segur al mar i amb un ecosistema marí en bon estat.
- El Auditori sa Màniga de Cala Millor presenta una Gala lírica dedicada a Puccini se conmemora el centenario de su muerte, sábado 23 de noviembre, a las 19.30 horas
- El Illes Balears Palma Futsal vence en un ejercicio de orgullo y carácter (3-2)
- Domingo 17 de noviembre actos solidarios en Sant Llorenç a beneficio de X Trail Solidaria Todo el mundo con Carol. Baile en linea y Merienda de chocolate con ensaimada
- Someter el proyecto de ejecución de la construcción de un centro de primer ciclo de educación infantil en el municipio de Manacor a información pública por un plazo de 15 días
- Proposta per les Illes (Pi) presenta i aprova amb un 100% les ponències política, econòmica i estatutària que marcaran el rumb del partit els pròxims anys, tenim clar on volem anar
- Tribunal de Cuentas sobre Manacor: El Informe contiene un total de 51 recomendaciones y 28 incidencias para mejorar la gestión económico-financiera de la entidad fiscalizada
- El Consell de Mallorca aprueba de forma inicial el presupuesto para el 2025
- Expertos en Esclerosis Múltiple apuestan por un abordaje de los cambios, duelos y retos de la enfermedad de forma holística y multidisciplinar
- Primera lluvia de ideas para la nueva campaña comercial de Porto Cristo, se realizarán nuevos encuentros para seguir recogiendo propuestas y perfilar los detalles
- Carta al director/a ”Pido urgente unos sanitarios desmontables químicos para aguas menores y mayores en la parada de autobús del Molí den Polit de Manacor”