deixalles.org 03/07/2024 - 19:42:53 |
La Fundació Deixalles és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 1986 per iniciativa de la delegació d’Acció Social del Bisbat de Mallorca i de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM). I que des del 2010, està en mans de l’Associació Amics de Deixalles, formada per treballadores i treballadors de la Fundació que vulguin ser propietàries i propietaris del seu propi treball. Un 26% dels treballadors/res són socis/es.
La Fundació assumeix els principis de l’economia social i solidària: equitat, treball digne, sostenibilitat ecològica, cooperació, repartiment just de la riquesa, compromís amb l’entorn.
La nostra tasca segueix centrada en generar oportunitats per a les persones, en oferir espais de formació i convivència per tal que puguin millorar la seva ocupabilitat i la inserció laboral.
Som un projecte d’economia circular, i fomentam la reutilització i la preparació per a la reutilització per tal que es puguin generar nous espais per a la inserció laboral de col·lectius en risc d’exclusió social.
1524 PERSONES HAN PARTICIPAT DELS DIFERENTS PROJECTES SOCIAL DE LA FUNDACIÓ DEIXALLES
180 persones amb baixa ocupabilitat han participat del projecte itineraris prelaborals, dels que un 32% s’ha inserit laboralment.
Un dels nostres projectes claus és el de la integració social i laboral, que es desenvolupa en els nostres TALLERS SOCIALS I AMBIENTALS.
Els diferents tallers: de recollida selectiva, de deixalleria i condicionament, de selecció i reutilització de roba, de costura, de preparació per a la reutilització de RAEE , de fusteria, de customització de mobles, de juguetes, de rastre, de llibres, de donació i atenció al públic, són espais per desenvolupar els projectes de teràpia ocupacional i itineraris prelaborals.
En el 2023 hem atès a:
18 persones al servei de Teràpia ocupacional.
180 persones han participat del projectes d’itineraris prelaborals.
Un 93% dels participants han millorat les seves habilitats socials i competències laborals
Un 32% s’han inserit laboralment.
Un 61% dels participants són dones.
El 43,7% de les persones participants d’itineraris son majors de 45 anys, on el 58% son homes
El 38,1 de les persones participants són de la franja edat entre 25 i 45 anys, on el 72,9% son dones. Es en aquesta franja d’edat on trobem més persones amb problemàtica de salut mental constitueixen una barrera important per trobar feina o mantenir-la.
Els col·lectius més atesos en aquest programa són: immigrants, persones en situació d’exclusió socials, persones desocupades majors de 45 anys.
Cal destacar que aquest projecte ha estat finançat per fons propis un 35,67% (un 13% més que l’any passat). La resta ha estat finançat per la Conselleria de famílies i Afers Socials (24,7%), consell Eivissa (5,2%) ajuntaments de Mallorca i Eivissa (26,3%), finançadors privats (1,2%).
“Desde que estoy en Deixalles he empezado a sonreir y pasear por la playa…” “He fet coses que creia que no faria mai, com per exemple aprendre a cosir...meva millorant sa vida” “me siento que soy personal, y no un deshecho olvidado, siento que sirvo para algo”
85 PERSONES EN SITUACIÓ DE VULNERABILITAT HAN PARTICIPAT DE PROJECTES DE FORMACIÓ
En el 2023 hem fet les següents formacions per a persones en situació de vulnerabilitat.
3 Formacions en competències transversals i professionals de personal polivalent hosteleria.
2 formacions operari de selecció de residus.
D’aquest tipus de formacions han participat 61 persones de les que un 56AA% s’han inserit laboralment.
Un altre línia de formació es la de Garantia juvenil, projecte de formació dual per a joves en situació de vulnerabilitat. Es desenvolupa a Manacor i a Palma. Han participat 24 alumnes. Dels que 11 han obtingut els dos certificats de professionalitat i 5 al manco 1 d’ells.
Destacar i agrair la implicació de les empreses a l’hora de fer alguns cursos i facilitar la realització de les pràctiques no laborals.
1066 Persones en situació de vulnerabilitat ateses als nostre serveis d’ORIENTACIÓ LABORAL
De les que un 40 % han aconseguit la inserció laboral (un % una mica inferior al de any passat).
El 71% del total de les persones ateses en el Serveis d’orientació són dones en situació d’exclusió sociolaboral i 29% són homes.
Del total de les dones ateses, el 47.7% són dones majors de 45 anys, de les quals el 14.76% són dones majors de 60 anys.
En relació als homes, el 60.39% són homes majors de 45 anys, i d’aquests el 30.32% són persones majors dels 60 anys.
Els perfils de les persones ateses són:
Nou perfil de persones majors de 60 anys: 72 persones durant el 2023
Persones en situació d’exclusió, amb malalties mentals no diagnosticades
Persones migrades refugiades
Dones amb càrregues familiars amb dificultats d’inserció, necessari treballar la sensibilització del teixit empresarial i noves mesures de conciliació laboral.
Darrera de moltes situacions de vulnerabilitat hi ha un problema econòmic i d’habitatge.
En relació a les insercions laborals:
El 45% de les dones ateses i el 43.56% dels homes ha aconseguit una inserció laboral.
El 71.74% del total de les insercions aconseguides són dones, i un 28.29% corresponen a homes.
En relació a l’edat i col·lectiu dones s’observa com el 48.43% de les insercions s’ha produït en dones majors de 45 anys.
Per a la inserció laboral de col·lectius desfavorits és molt important la implicació del sector empresarial que genera ocupació:
S’han visitat 173 empreses i signat 37 convenis de col·laboració amb empreses de les illes per fomentar la inserció laboral de les persones ateses.
S’han organitzat 4 jornades “Acosta’t al mercat laboral” amb empreses, perquè les persones usuàries poguessin conèixer les instal·lacions, els processos de selecció i els perfils requerits.
5 persones han participat en accions de coneixement d’habilitats i capacitats laborals, millorant la seva ocupabilitat dins de les empreses col·laboradores.
85 persones amb diagnòstic de salut mental ateses en els nostres serveis específics de SALUT MENTAL
Servei de rehabilitació comunitària (abans servei ocupacional) Deixalles Ponent i Deixalles Eivissa on oferim suport a persones amb diagnòstic de salut mental
Servei de suport socioeducatiu comunitari (abans Servei de suport a l’habitatge) a la zona de Ponent
Servei d’atenció integral i promoció a la autonomia (SAIPA)
“Creo que soy autosuficiente pero tengo que descubrirlo”
“hacía 10 años que no salía de casa”, y ahora quedo con mis compañeros , cojo el bus y vengo a Deixalles”
REUTILITZACIO, LA NOSTRA EINA D’INSERCIÓ. FEM ECONOMIA CIRCULAR.
Hem recollit i seleccionat 2.648 tones de materials, de les que hem reutilitzat i preparat per a la reutilització un 74%, el que equival a :
10.369 tones de CO2 eq. que s’han deixat d’emetre a l’atmosfera El CO2 que absorbeixen 1.443.289 arbres durant un any o La retirada de la circulació de 4.646 cotxes durant un any
Destacar l’esforç de la Fundació Deixalles per a mantenir un percentatge elevat de reutilització. Tota aquesta tasca genera economia local.
Destacar també que tota aquesta activitat ambiental i de millora la realitzam gràcies a les aportacions de la ciutadania i el sector empresarial i que començam a tenir el suport de les administracions.
Volem destacar la recollida de roba en contenidors;
En total comptam amb 276 contenidors de roba entre Mallorca (243) i Eivissa (37).
La importància de la roba que les persones ens aporten als nostres centres
A llarg del 2023, hem recollit i gestionat 1.305 tones que han suposat un estalvi de 10.779 tones de CO
Hem continuat amb les campanyes de recollida de roba amb empreses amigues.
Hem realitzat la VIII Marató de Reciclatge Creatiu de Roba a Mallorca i la II a Eivissa
Hem desenvolupat el projecte Teixint rutes digitals. Instal·lació de sensors volumètrics als contenidors tèxtils per tal optimitzar les rutes i ser mes eficients.
Continuam amb el Centre de Preparació per a la Reutilització (CPR)
Durant el 2023 al CPR d’Inca hem recollit un total de 188.483,53 kg de RAEE, i s’ha augmentat el percentatge de preparació global a un 41,61 %.
Projecte FEM QUE CIRCULI, iniciativa per fomentar l’economia circular en el sector turístic.
Hem recollit 194 tones d’objectes i residus
En 139 hotels de Mallorca i Eivissa, un 64% més que l’any anterior.
El 90,9% del material recollit s’ha reutilitzat, estalviant 225 milions de litres d’aigua i evitant l’emissió de 453 tones de CO2
CONTINUAM AMB L’EDUCACIÓ AMBIENTAL I LA SENSIBILITZACIÓ
Hem inaugurat un espai d’autoreparació per a al ciutadania al centre de Manacor.
2.088 Persones i alumnat sensibilitzades en reutilització i reciclatge en més de 100 activitats
15 Representants polítics sensibilitzats en la compra pública responsable 139 Hotels participants del Fem Que Circul
Hem mantingut el nostre compromís amb la sensibilització relacionada amb els residus i molt especialment amb la REUTILITZACIÓ:
Celebrant la Setmana de la prevenció de residus, entre altres activitats.
Realitzant el Projecte “Un moble, moltes oportunitats”, per impulsar el taller d’upcycling de mobles llegir”
Realitzant el foment de reutilització de llibre en la campanya “Torna’m a
Dona-li una segona vida als aparells elèctrics i electrònics Embolicat amb la reutilització
132 persones han tingut Contractes d’Inserció
La Fundació Deixalles, des del 2011, aposta pel model de contractes d’inserció, convençuda que és una molt bona eina per a la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat.
Tenim dues empreses d’inserció i hem realitzat un total de 132 contractes d’inserció. Un 15,8%% més que l’any passat.
El 65% de les persones que finalitzen el seu itinerari s’insereixen laboralment.
Les empreses d’inserció quan contracten persones en situació de vulnerabilitat generen un retorn econòmic a l’administració i així estalvien una despesa social. En el 2023 hem generat un retorn economic de 946.893 euros ( en concepte de Persones que han deixat de cobrar la RMI , Estalvi a l’Administració per la contractació de persones de RMI, retorn econòmic via impostos a administracions publiques)
Els contractes d’inserció son generats per l’activitat pròpia de la Fundació Deixalles, per serveis a ajuntaments i empreses privades( com gestió de deixalleries, recollida de voluminosos i recollida de tèxtil); i serveis de selecció de residus en les plantes de selecció de envasos lleugers ( que gestiona Tirme) i de selecció de Residus de Construcció i demolició ( que gestiona Macinsular).
A destacar que els Contractes inserció realitzats:
El 48% s’han fet a dones.
El 39% s’han fet a persones entre 25-45 anys.
El 53,8 % del contractes s’han fet a persones majors de 45 anys.
El 78% de les persones que van iniciar el contracte d’inserció no tenien cap tipus d’ajuda econòmica .
Les problemàtiques més nombroses han estat: factors econòmics, aspectes personals que dificulten la inserció, edat, habitatge, factors socials, situacions familiars, trastorns mentals no reconeguts i/o diagnosticats, i dificultats relacionats amb la salut física. Aquests dues darreres fa que es doni un absentisme elevat.
- El Illes Balears Palma Futsal busca su primera victoria a domicilio en Tudela (martes, 20:30 horas)
- PIMECO PLORA LA MORT DEL SEU FUNDADOR DEMETRIO PEÑA
- Renshinkan Manacor y Llevant empieza a tener seguridad en si mismos a la hora de afrontar un campeonato de estas características, en el Escolar 8 oros, 10 platas y 12 bronces
- La Policía Nacional detiene a 40 personas en diferentes provincias españolas por tenencia, producción y distribución de pornografía infantil
- El Consell de Mallorca reivindica la lucha para eliminar la violencia contra las mujeres colgando una banderola con motivo del 25N
- Los alumnos con el catalán como lengua familiar llevan más de un curso académico de adelanto respecto a los que tienen el español como lengua familiar
- Detienen a dos varones por causar daños en una vivienda en Manacor al intentar ocuparla; Y otros 3 por instalarse en otro inmueble que gracias a la alarma los pillaron
- Editorial: No comprende Pedro Sánchez que con todo el poder a sus pies no puede doblegar a cuatro discrepantes que no hacen más que molestar e incordiar
- L’Ajuntament de Manacor organitza 2 setmanes d’actes al voltant del dia internacional per a l’eliminació de les violències masclistes, que es commemora el 25 de novembre
- L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta